Na východ Slovenska presunú v krátkom čase 150 policajtov

20.08.2009 Poprad

Poprad 20. augusta (TASR) - V lokalitách na celom Slovensku, kde žije vysoký počet neprispôsobivých rómskych občanov, bude pracovať o 450 policajtov viac.
Prezident Policajného zboru (PZ) Ján Packa dnes v Poprade informoval, že okrem avizovaných 300 nových ľudí, ktorých budú musieť vybrať a vyškoliť, siahli do vlastných rezerv a v najbližších dňoch presunú 150 policajtov na východ Slovenska z jeho západnej časti.
Prezident uviedol, že dnes navštívili aj Krompachy, hovorili s vedením mesta a dohodli sa na spolupráci. V meste napríklad pribudne 10 policajtov. Počty sa zvýšia aj v ďalších mestách a obciach, napríklad v Jarovniciach o 16, v Sabinove o 12, v Bardejove o 11. Prítomnosť policajtov pôsobí preventívne.
\"Na druhej strane si musíme uvedomiť, že polícia je ten posledný plot, ktorý zastavuje všetko to, čo ostatní zanedbali, teda škola, rodina, spoločnosť. My sme až represívny organ, preto sme hovorili, že treba lepšie využívať inštitút osobitného príjemcu, \" zdôraznil Packa. Podľa jeho názoru je postup účinný, keďže zamedzí úžere a bude na prospech predovšetkým rómskych detí, ktorých rodičia nezriedka minú dávky za tri, štyri dni.
\"Rozobrali sme tiež otázky ohrozovania mravnej výchovy mládeže. Tam, kde to bude nevyhnutné, pristúpime aj k trestnému stíhaniu rodičov, ktorí pôjdu do basy a deti do domova, \" konštatoval prezident PZ. Zdôraznil, že zabrať musia nielen policajti, ale aj všetci ostatní. Problematike sa treba venovať komplexne. \'
Na margo avizovaného zhromaždenia v Krompachoch prezident PZ uviedol, že \"stretnutia náckov nič neriešia, akurát robia bordel. \" Zásah nešpecifikoval. Zdôraznil, že polícia naozaj tvrdo zakročí vždy, keď to bude potrebné. Bude stáť na strane poriadku a žiadny \"nácko\" nebude diktovať, čo sa má a čo sa nemá. Viceprezident PZ Stanislav Jankovič doplnil, že zhromaždenie v Šarišských Michaľanoch nebolo oficiálne oznámené, teda nasledoval zásah. V Prešove oznámené bolo v zmysle zákona a prebehlo pokojne. Akcia v Krompachoch ohlásená nebola.
 

Vyberte región